Wol, leer en zijde

Het is de vrees van elke fashionista: het verschijnen van gaten in je favoriete kledingstuk.

Wanneer je niet goed oppast kun je in één nacht je hele collectie wol, bont, leer en zijde verliezen. Zeker als vintage winkelier is dat een nachtmerrie waar ik geregeld zwetend uit ben ontwaakt.

Vaak hoor je iemand zeggen: “Laat het maar even een nachtje buiten hangen”. Dat is wel het slechtste advies dat gegeven kan worden. Juist in het schemer kunnen de motten hun eitjes leggen in jouw favoriete gebreide wollen trui. Buiten hangen in de volle zon kan de larven en eitjes inderdaad wel doden, zeker als er ook nog een lekker briesje waait.

Maar beter is het om te voorkomen dat de motten jouw kleding een goede voedselplaats vinden voor hun kroost. Ze leggen bij voorkeur hun eitjes in gedragen kleding die daardoor beetje vettig en zweterig zijn geworden. Ondanks dat wol een grote zelfreinigende werking heeft, is het daarom verstandig deze kledingstukken toch geregeld te wassen.

De nachtvlinder oftewel de mot heeft het niet zo op bepaalde etherische oliën. Laat daarom je kledingkast heerlijk ruiken naar patchoeli, cederhout of lavendel. Het reukvermogen van de mot wordt hierdoor uitgeschakeld waardoor hij of eigenlijk zij jouw kleding niet meer aanziet voor voedsel voor de larven en dus een ander plekje zoekt voor haar eitjes.

Heb je toch het vermoeden dat er motten in je kledingstukken zitten lees dan deze tips om ze te bestrijden.